9 Σεπτεμβρίου 2015

Το πρώτο δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ & το ρύζι για έπαθλο!


Το πρώτο δελτίο του ΠΡΟ-ΠΟ που κυκλοφόρησε την 1η Μαρτίου του 1959 ήταν η αποθέωση του μάρκετινγκ, αφού όσοι προέβλεπαν σωστά τα αποτελέσματα, εκτός από χρήματα θα κέρδιζαν και το βάρος τους σε ρύζι Μπάρμπα Μπεν!
Τον Δεκέμβριο του 1958 ,με βασιλικό διάταγμα, ιδρύεται στην Ελλάδα ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), με σκοπό να οργανώσει το παιχνίδι Προγνωστικών αγώνων Ποδοσφαίρου, το ΠΡΟ-ΠΟ. Η Ελλάδα ακολούθησε το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες λειτουργούσαν ήδη αντίστοιχοι φορείς με μεγάλη επιτυχία. Στόχος της δημιουργίας του οργανισμού, ήταν η οικονομική ενίσχυση του ελληνικού αθλητισμού και των δημόσιων εσόδων. 
«Ενισχύσατε τον αθλητισμό μας. Δώστε στα ελληνικά νιάτα γήπεδα, γυμναστήρια, πισίνες, στάδια, χαρά και υγεία με ένα Προπο», έλεγε η πρώτη διαφήμιση.


Στο ίδιο πνεύμα κινούνταν και τα ρεπορτάζ των εφημερίδων:
 «το ποδοσφαιρικό στοίχημα έγινε στην Ελλάδα για να δώσει τους οικονομικούς πόρους στην ιδρυθείσα πριν ένα χρόνο γενική γραμματεία Αθλητισμού». 
Η συμφωνία προέβλεπε, ότι το 45% των εισπράξεων θα μοιράζονταν στους νικητές, ενώ τα υπόλοιπα θα κατέληγαν στη γενική γραμματεία Αθλητισμού, αφού αφαιρούνταν τα λειτουργικά έξοδα των πρακτορείων. 
Με τη σειρά της η γ.γ.Α. θα μοίραζε το ποσό στον ΣΕΓΑΣ, την ΕΠΟ και στην εταιρία Ιπποδρομιών. 
Προέβλεψες σωστά; Φάε ρύζι! 
Το δώρο έκπληξη ήταν, ότι ο νικητής θα γέμιζε τα ντουλάπια της κουζίνας του με ρύζι. Τόσο, όσο το βάρος του. Αυτή ήταν η παράδοξη υπόσχεση της εταιρίας Μπάρμπα Μπεν για τον πρώτο νικητή του ΠΡΟ-ΠΟ. 
Την εποχή εκείνη πάντως οι Έλληνες δεν ήταν υπέρβαροι. Κυκλοφορούσαν ελάχιστα αυτοκίνητα και οι περισσότερες διαδρομές γίνονταν με τα πόδια, ενώ οι λιπαρές τροφές ήταν ελάχιστες. Άλλωστε, όλοι ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή, που είναι η καλύτερη δίαιτα. 
Προφανώς όμως, οι συνεργάτες του θείου Μπέν προέβλεψαν την επιτυχία του νέου παιχνιδιού και έσπευσαν να το χρησιμοποιήσουν για να διαφημίσουν την εταιρία....



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου